Alergeny
Označování alergenů je oficiálně stanoveno
na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.
Odvolání na legislativu:
EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena
1169/2011 EU článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb.
O způsobu označování potravin a tabákových
výrobků, § 8 odstavec 10.
Předpisy stanovují specifické požadavky na
označování alergenových složek, u kterých je
vědecky prokázáno, že vyvolávají u
spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující
nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno,
aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem
příslušné alergenní složky, pokud není
přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený
pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel
na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.
Tuto skutečnost si musí každý strávník sám ohlídat.
Není možné se věnovat při výrobě jídel
strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě,
takže případným žádostem nebude vyhověno.
Jídelna má pouze funkci informační tak,
jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude
vyznačeno na jídelním lístku slovně,
nebo číslem označující alergen. Pokud bude
zvolené číselné označení, bude v blízkosti
jídelního lístku seznam legislativně
stanovených alergenů s označením čísla, které je
přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost
alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí,
které byly použity při výrobě jednotlivých
pokrmů ve školní jídelně.
Seznam potravinových
alergenů,
které podléhají legislativnímu označování
dle směrnice 1169/11 EU
1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o
celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi
potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi
potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z
nich- patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi
potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich –
jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z
nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v
koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich